Ruigpootbuizerd en blauwe kiekendieven in de polder

Van Kees de Leeuw onderstaand bericht ontvangen.

Rond polder Benedeneind noord en Willeskop zijn veel roofvogels en reigers aanwezig die profiteren van het muizentopjaar. Onder deze roofvogels een aantal bijzondere soorten zoals de velduil waarover al eerder melding is gedaan. De afgelopen weken is ook een vrouwtje ruigpootbuizerd en zeker 6 blauwe kiekendieven gezien. De ruigpootbuizerd broedt in het hoge noorden van Europa en is in de winter in een klein aantal in Nederland aanwezig (meestal minder dan 10 ex.) Bijzonder dus dat er een exemplaar al enige tijd in de Lopikerwaard aanwezig is.

De ruigpootbuizerd vrouw onderscheid zich van de gewone buizerd door o.a. de langere vleugels (meer het postuur kiekendief ), de donkere polsvlekken witte stuit/staart met donkere eindband, lichte kop en borst en donkere buik. Veel meer dan de gewone buizerd jaagt de ruigpootbuizerd door als een torenvalk te bidden.

De aanwezige Blauwe kiekendieven zijn vooral vrouwtjes (witbruin gestreepte borst/buik) of 1e kalenderjaars (roodbruine buik/borst). Ze hebben een overwegend bruin verenkleed en een opvallende witte stuit. Bruine kiekendieven hebben nooit een witte stuit, maar zijn nu ook nauwelijks meer aanwezig. Ze jagen laag wiekelend boven de polder.

Bijgaand enkele foto’s

blauwe kiekendief vrouw met prooi

Blauwe kiekendief vrouw met prooi.

blauwe kiekendief vrouw

Blauwe kiekendief vrouw

ruigpootbuizerd vrouw

Ruigpootbuizerd vrouw