1e Scholeksternest

Op 10 april 2015 hebben Piet van Niekerk en Piet van Ieperen het 1e scholeksternest gevonden in de Lopikerwaard. Het was een nest met twee eieren.
Piet en Piet, proficiat. Het was helaas niet het 1e scholeksternest in de provincie Utrecht. Dat is gevonden op 6 april 215.We zitten nog aan het begin van het seizoen en we zien dat er toch al ruim 100 nesten op de website van landschapsbeheer zijn ingevoerd in de Lopikerwaard!
In de Lopikerwaard hebben we al veel Kievietsnesten gevonden en beschermd, maar ook de Grutto hebben we al een aantal keren beschermd. Daar is daar ook nog een Krakeend bijgekomen.
De lente is dan nu dan ook echt begonnen en je zal als vrijwilliger goed in de gaten moeten houden wanneer er werkzaamheden in het veld gaan plaatsvinden. Overleg hiervoor tijdig met de agrariër waar je loopt, laat je niet verrassen!

Wij zijn erg blij dat er al vele nesten beschermd zijn en dat er steeds meer vrijwilligers de moeite nemen om deze nesten direct via de computer of mobiele telefoon in te voeren!
Maar ook als je het op de oude manier blijft doen met behulp van het boekje blijft ook onze dank groot. Registreer ze dan aub goed in je boekje zodat wij ze later alsnog op de website kunnen invoeren.
Op deze wijze krijgen we een goed beeld van wat wij doen voor de weidevogels en geeft het ons een indicatie van de hoeveelheid weidevogels in de Lopikerwaard.

Indien je belangstelling hebt om nesten direct in te voeren met behulp van je smartphone kan je contact met mij opnemen voor de nodige uitleg hierover.

De komende periode willen we je adviseren om ook vooral de graslanden in de gaten te houden, straks schiet het gras omhoog en zal het steeds moeilijker worden om Grutto’s en Tureluurs in het gras te vinden.

Als je hulp nodig hebt in het veld of als je andere vragen hebt kan je altijd een veldmedewerker of een bestuurslid benaderen. Mocht je niet weten wie je wanneer moet benaderen mag je natuurlijk altijd met mij contact opnemen: 06 51 22 50 03

Succes!

Groet,
Tom Grimbergen
Voorzitter Weidevogelbescherming Lopikoverzicht nesten Lopikerwaard 2015