Weidevogelsafari 23 april 2016

img_1246.jpg
Op weidesafari in de Lopikerwaard

Maak kennis met het werk van de Weidewachter
Altijd al willen weten hoe dat gaat, weidevogels beschermen? Dat kan! Op zaterdag 23 april 2016 organiseert de vereniging weidevogelbescherming Lopik een weidesafari. Tijdens deze excursie gaan de deelnemers op zoek naar de Big Five van de weilanden in de Lopikerwaard: grutto, kievit, tureluur, scholekster en slobeend. De Weidewachters vertellen intussen wat zij doen om deze vogels te behouden. Verzamelpunt is de boerderij van familie Verkaik ‘Het Beloken Land’; Blokland 116 in Blokland (Montfoort) om 09.00 uur. De Weidesafari duurt tot ongeveer 13.30 uur en is bedoeld als kennismaking met het mooie werk van de Weidewachters. Dit zijn buitenmensen die als groep natuurliefhebbers aan de slag gaan om weidevogels te beschermen.
Deelname aan de excursie is gratis.

Het is moeilijk voor te stellen, de Lopikerwaard in het voorjaar zonder het luidkeelse ‘grutto, grutto, grutto’ van deze gelijknamige weidevogel of de buitelingen van een groep kieviten. Toch zijn er steeds minder weidevogels, door allerlei oorzaken. We weten allemaal dat de Afrikaanse Big Five bedreigd zijn, en dat leeuwen, neushoorns en olifanten onze bescherming nodig hebben. Maar dat geldt dus net zo hard voor de Big Five in onze streek.

Weidewachters gezocht
Gelukkig zijn daar de Weidewachters; dit zijn vrijwilligers die in het voorjaar wekelijks weidegebieden bezoeken om te kijken waar de weidevogels zich vestigen, waar de nesten zich bevinden, deze markeren, en volgen hoe hun kuikens het doen. Op deze manier weten boeren en loonwerkers waar de nesten liggen en kunnen daar met hun werkzaamheden rekening mee houden. Om weidevogels nog beter te kunnen beschermen, worden nieuwe Weidewachters gezocht.

Meer informatie
Deelnemers voor de Weidesafari op zaterdag 23 april kunnen zich opgeven bij Harry de With; telefoonnummer 06-53837603 of per email: info@weidevogelbescherminglopik.nl