De grutto’s komen er aan!!!!

Sinds enkele tientallen jaren hebben grutto’s op trek ontdekt dat er in Portugal en Spanje enorm goede tankstations liggen. Rond Lissabon, maar ook in de Extremadura liggen uitgebreide rijstvelden. In februari duiken daar tienduizenden grutto’s op, die zich volvreten aan achtergebleven rijstkorreltjes, voor ze de laatste etappe naar het noorden vliegen, naar de broedgebieden in de Nederlandse weiden.

 

Onderzoekers Nathan Senner, Jelle Loonstra en Mo Verhoeven en Alice McBride, van de Rijksuniversiteit Groningenweten deze grote verzamelingen grutto’s ook te vinden. Ze proberen er gekleurringde vogels uit eerdere onderzoeksjaren terug te vinden, en ze proberen op de slaapplaatsen ook nieuwe vogels te vangen voor zenderonderzoek.

Wij reizen een paar dagen met de onderzoekers mee, samen met gruttobeschermers Gerrit Gerritsen en Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland. We zoeken gekleurringde beesten in de Spaanse modder, zetten netten op tussen de rijstvelden en laten ons uiteindelijk omver blazen door een geweldig spektakel van tenminste 20.000 grutto’s die op de wieken gaan voor een roofvogel.

Zie voor meer gruttonieuws:
• Dinsdag 17 februari 2015 is het vervolg op deze reportage te zien in de tv-uitzending van Vroege Vogels (19.20 op NPO 2).