Visdief

De Visdief is een stern die het vaakst boven Europa wordt gezien. In het grootste deel van zijn leefgebied is hij een vogel van de kust. Het is een karakteristieke stern, met een zwarte kap en een licht, bijna grijs lijf, rode snavel en rode poten. Meestal vangt hij vis door zich in het water te storten, waarna hij hem direct doorslikt of hem in zijn snavel meeneemt naar zijn partner of zijn jongen in het nest. De Visdief mengt zich vaak met Noordse- en Grote Sterns.

Volwassen Visdief

Volwassen Visdief

Geluid
Een ijl “krieie-jeeer”, een scherp “kik kik”, een luid “kieier”, een snel “kirrikirrikirrik”

Nest
Kuiltje op de grond; 2-4 eieren; 1 legsel; mei-juni

Visdief op nest

Visdief op nest

Visdiefnest met eieren

Visdiefnest met eieren

Visdief voert jongen

Visdief voert jongen

Visdiefjong

Visdiefjong

Voedsel
Duikt uit de lucht naar vis en ongewervelden; pikt in de vlucht insecten en vis van het wateroppervlak

Naar vis duiken
De Visdief is een typische duiker, die eerst bidt voordat hij met zijn kop vooruit onderwater duikt

Duikende Visdief

Duikende Visdief

Succesvolle Visdief

Succesvolle Visdief

Vlucht
Stabiel, soepel, ondiepe springerige vleugelslagen; zweeft hoog boven kolonie

Visdief in vlucht

Visdief in vlucht

Verspreiding
Algemeen; broedt landinwaarts in M.- en O.-Europa, meest op kusten in W.-Europa, maar ook plaatselijk op opgespoten land of kiezelstranden. Bijna overal als trekvogel aan de kust; landinwaarts op meren en rivieren

 

Lengte: 31-35 cm

Spanwijdte: 82-95 cm

Gewicht: 90-150 g

Sociaal: Groepen

Levensduur: Tot 10 jaar

Status: Niet bedreigd